x
Parels | Juwelier Brummer

Parels

Zowel cultivé-, tahiti-, zuidzee- en zoetwaterparels hebben wij in diverse maten, kleuren en kwaliteiten voorradig.

Misschien overweegt u de aanschaf van een parelsieraad, of bent u gewoon geïnteresseerd in de achtergronden van deze tranen van de zee. Wat uw beweegredenen ook mogen zijn, hieronder geven we u graag de nodige informatie en tips.

Wat is een parel?
Parels worden gevonden in de schelp van een weekdier. Deze dubbelschalige schelpen worden doorgaans pareloesters’ genoemd, al zijn het in feite geen oesters In tegenstelling tot edelstenen hoeft een parel niet bewerkt te worden, zij wordt in al haar volmaaktheid gevonden. Alleen de natuur bepaalt haar kleur en haar vorm. Een parel schittert niet, maar heeft oriënt: de subtiele kleurschakeringen in het parelmoer.

Ieder gebied z’n eigen kleur
Natuurlijke parels, die ook ‘echte parels of oriënt parels genoemd worden, zijn uiterst zeldzaam en dus kostbaar Er moeten maar liefst 15.000 oesters geopend worden om één enkele parel te vinden. Zo’n parel is een speling van de natuur, veroorzaakt doordat een hinderlijk voorwerpje, zoals bijvoorbeeld een zandkorrel of een parasiet, een pareloester binnendringt. Om zichzelf te beschermen, vormt de oester dunne laagjes parelmoer om de irritatie heen, totdat er een rond, glanzend bolletje ontstaat de parel. Als een natuurlijke parel onder een röntgenapparaat gelegd wordt, is vaak te zien dat die uit vele laagjes bestaat. Vindplaatsen van parels zijn verspreid over de hele wereld: de Perzische Golf, Sri Lanka, Australië, de eilanden in de Stille Zuidzee, Venezuela, Mexico en Panama. Soms worden parels ook in zoetwatermossels gevonden, bijvoorbeeld in Amerikaanse of zelfs Europese rivieren. De parel verraadt haar afkomst altijd door haar kleurschakering. Ieder gebied levert een andere tint op. De Australische parel staat bijvoorbeeld bekend om haar zuiver witte kleur, terwijl parels uit de buurt van Japan eerder een lichtgroene tint hebben. Er zijn maar liefst zestien kleuren parels! Dat er nog maar zo weinig natuurlijke parels in de handel zijn is mede te wijten aan de Golfoorlog in 1990. De Perzische golf was vanouds de belangrijkste vindplaats. Pareloesters zijn zeer gevoelig voor het milieu en het tijdens de oorlog laten volstromen van de golf met grote hoeveelheden olie was voldoende om voor zeer lange tijd het leven van weekdieren onmogelijk te maken. Voorlopig korren er geen natuurlijke parels meer uit dat gebied.

Het mysterie van de natuurlijke parel
Het gegeven da( een uiterst zeldzame en unieke parel gevonden kon worden in een onooglijke schelp, zorgde in het verre verleden voor een mantel van magie rond dit glanzende kleinood. De parel leek alle geheimen van de diepten van het waterrijk tot uitdrukking te brengen in haar mysterieuze glans. Deze magie ging heel ver, de waarde van parels werd erdoor opgedreven tot waanzinnige hoogte. Zozeer zelfs, dat ten tijde van de Romeinse overheersing een enkele parel kon volstaan om een veldtocht te financieren. Bekend is ook het verhaal van Cleopatra die een weddenschap won dankzij een parel. Cleopatra beweerde ten overstaan van Marcus Antonius dat zij een maaltijd ter waarde van een heel land kon verorberen. Marcus tartte haar deze bewering met bewijzen te staven, waarop de Egyptische schone een parel verpulverde, het parelpoeder in haar glas met cider wierp en het in één teug ledigde… Terwijl diamanten en andere edelstenen pas de laatste vijf- of zeshonderd jaar in de belangstelling staan, zijn parels al zesduizend jaar lang geliefd om hun ingetogen schoonheid. Parels werden met gevaar voor eigen leven opgedoken door parelvissers en waren zeer zeldzaam Dat betekende dat alleen de allerrijksten zich de schoonheid van een parel konden veroorloven. En dat deden ze! Koningin Elizabeth I van Engeland bijvoorbeeld, bezat drieduizend jurken die bezaaid waren met parels; een ongekende, duizelingwekkende rijkdom. De witte glans van de parel sloot volgens de ongetrouwde koningin uitstekend aan bij haar kuise reputatie.

De cultivé parel
Omdat één mooie parel het verschil tussen armoede en grote rijkdom kon betekenen, hebben mensen eeuwenlang geprobeerd parels te kweken Het duurde echter tot het begin van deze eeuw voordat er een succesvolle kweekmethode werd ontwikkeld. De Chinezen slaagden er het eerst in het ‘productieproces’ van de oester op gang te brengen, maar het was de Japanse pastaverkoper Mikimoto die er in slaagde om de eerste ronde, mooie parel te kweken Hij injecteerde een bolvormig geslepen stukje van een mosselschelp in de pareloester en dat bleek de sleutel tot het grote succes. De rijken der aarde lieten zich aanvankelijk niet overtuigen van de waarde van de gecultiveerde parel, hoewel deze in schoonheid nauwelijks voor de natuurlijke onderdoet Het verschil is niet met het blote oog waar te nemen. Alleen met behulp van röntgenapparatuur kan een cultivé van een natuurlijke parel worden onderscheiden Coco Chanel, de Franse koningin van de mode gaf de gekweekte parel het laatste zetje in de rug toen zij haar ensembles completeerde met meterslange parelsnoeren. Dergelijke sieraden waren absoluut onbetaalbaar als ze van natuurlijke parels vervaardigd zouden worden en de jetset ging dan ook massaal overstag. Vanaf dat moment ging het allemaal razendsnel en begon de cultivé aan een zegetocht die tot op de dag van vandaag voortduurt. Van alle parels die momenteel verkocht worden bestaat nog maar één procent uit natuurlijke parels.

Parels en mode
Na de parelrage aan het begin van deze eeuw, raakte de traan van de zee’ in de jaren zestig en zeventig langzaam uit de mode. Ofschoon het klassieke parelsnoer voor heel veel vrouwen een gekoesterd sieraad bleef, kreeg de parel een ouderwets imago. Dat beeld is in de jaren negentig drastisch veranderd, parels staan weer volop in de belangstelling. Iedere filmster draagt ze en een bruid die geen parels draagt behoort bijna tot de uitzonderingen. Parels hebben hun stoffige reputatie afgeschud en door de moderne manier waarop ze tegenwoordig gedragen worden, combineren ze net zo goed met een spijkerbroek als met een klassiek mantelpak. Vooral de grotere parel is heel geliefd. De tijd dat het slot van een parelsnoer uit het zicht, achter in de hals werd gedragen, is voorbij: veel hedendaagse parelsnoeren hebben schitterende sloten die middenvoor gedragen worden. 
Overigens is het veranderen van het slot een prima tip als u een wat ouder parelsnoer in de kast heeft liggen Door de parels opnieuw te laten knopen en er een modern slot tussen te laten zetten, krijgt het collier een heel nieuw gezicht. Het is heel modieus om gouden kralen tussen de parels te laten plaatsen of in dat verband gebruik te maken van kleurstenen. Parels passen zich moeiteloos aan in elke nieuwe context. Een parel getuigt altijd van ingetogen chic.

De kwaliteit van parels
Parels zijn er in talloze prijsklassen en kwaliteiten. Omdat het niet zo eenvoudig is om als leek het verschil tussen al die parels te zien is het raadzaam uw parelsieraad bij een vakman zoals een juwelier of goudsmid aan te schaffen. Met parelsieraden die al in uw bezit zijn kunt u tevens terecht bij het Nederlands Edelsteen Laboratorium (NEL) in Leiden. Het NEL is een instituut dat zich bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek van edelstenen en parels. Het laboratorium maakt deel uit van het Nationaal Natuurhistorisch Museum en is telefonisch bereikbaar op nummer 071 568 75 96. Globaal geldt: hoe groter de parel, hoe hoger de prijs zal liggen. Het duurt nu eenmaal langer voordat een oester een grotere parel heeft gemaakt dan een kleine. De luster (glans) is eveneens van belang Een geoefend oog zal de satijnzachte gloed van een echte parel in een oogwenk onderscheiden van die van welke imitatie dan ook Een parel van de hoogste kwaliteit mag natuurlijke onregelmatigheden hebben, maar geen vlekjes Tot slot is de symmetrische vorm van belang. Hoe volmaakter de ronding van de parel, hoe groter de waarde. 
Een echte parel is een natuurprodukt, geen twee parels zijn exact hetzelfde. Om die reden is het samenstellen van een parelsnoer een karwei dat veel vakmanschap vraagt. De parels moeten in formaat, luster, kleuren vorm bij elkaar passen en zo samen een harmonisch geheel vormen.

Onderhoud van uw parels
Parels zijn kostbaar en vragen om een zorgvuldige behandeling Het beste dat u voor uw parels kunt doen is ze veel dragen: het natuurlijke vet van de huid doet de glans van de parel toenemen.

  • Bewaar parels nooit in een doos of etui waarin zich ook andere sieraden bevinden. Ze kunnen makkelijk krassen oplopen.
  • Een parelsnoer kan geruïneerd worden door haarlak of parfum. Breng uw cosmetica daarom altijd aan voordat u uw sieraden omdoet.
  • Als uw parels vuil zijn kunt u ze reinigen met lauw water en een zeemleren doek. Gebruik nooit een chemisch schoonmaakmiddel!
  • Laat uw parelsnoer, als u het veel draagt, één keer per jaar opnieuw rijgen. Daarbij moet na iedere parel een knoopje worden gelegd. Dit voorkomt dat u parels verliest als het snoer onverhoopt mocht breken.
  • Ook voor het onderhoud van uw parelsieraden geldt: vraag uw juwelier of goudsmid om advies, hij of zij zal graag al uw vragen beantwoorden

Aanschaf van parels
Wanneer u de aanschaf van een parelsieraad overweegt voor u zelf, of als cadeau voor iemand die u lief is, investeert u in tijdloze schoonheid. Bij een dergelijke aankoop is het van belang dat u het juiste advies ontvangt. Uw juwelier of goudsmid is daarvoor de aangewezen persoon. Hij of zij kan al uw vragen over parels beantwoorden en kan u helpen bij het bepalen van uw keuze. De professionele ervaring gecombineerd met uw persoonlijke smaak zal resulteren in de keuze van precies dat sieraad dat bij u past en dat u de rest van uw leven zult koesteren.